Translate

08 Αυγούστου 2017

Όρη Τάτρα ( σε Σλοβακία και Πολωνία)



Η ψηλότερη οροσειρά των Καρπαθίων ονομάζεται Τάτρα, και βρίσκεται στα σύνορα Σλοβακίας και Πολωνίας, όπου οι ψηλότερες κορυφές ξεπερνούν τα 2.600 μέτρα. Η πιο όμορφη διαδρομή που διανύσαμε ήταν το πέρασμα από Σλοβακία προς Πολωνία μέσω των Τάτρα. Εκεί Σλοβάκοι και Πολωνοί έχουν τα χιονοδρομικά τους κέντρα, όμορφα όμως όλες τις εποχές του χρόνου και με δυνατότητες για πολλές δραστηριότητες του βουνού. ΄Ομορφα βουνά με πυκνή βλάστηση, ποτάμια, λίμνες, όμορφα χωριά και μικρές πόλεις. Δυστυχώς επισκεφτήκαμε μόνο την πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα στη Σλοβακία, όπου αξίζει να σταματήσει κανείς για καφέ, γλυκό, παγωτό ή φαγητό και για να την περπατήσει στο ιστορικό της κέντρο.
                                                                              


Λόγω της αφθονίας του ξύλου στις περιοχές των βουνών Τάτρα, πολλά σπιτάκια και εκκλησίες είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από ξύλο. Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι οι κατοικίες (όχι μόνον οι ξύλινες) ακολουθούν το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο με μικρές αποκλίσεις. Δεν καταλαβαίνεις ποιος είναι ο πλούσιος και ποιος ο φτωχός! Όμορφα και καλοφτιαγμένα σπίτια είδαμε, καινούρια ή παλιά, βιλάρες όμως όχι! Όσο για τους κήπους των σπιτιών μια ζωγραφιά, ιδιαίτερα στην Πολωνία! Θαρρείς ότι οι Πολωνοί συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει τον ομορφότερο κήπο! Απ' ότι μας είπαν, όλοι ασχολούνται με τη φροντίδα του σπιτιού και του κήπου, δεν είναι δηλ. αποκλειστική ευθύνη και δουλειά των γονιών και κυρίως της νοικοκυράς. Συμβάλλουν όλοι. Δεν εξιδανικεύω, καταγράφω αυτά που άκουσα και που είναι μια διαφορετική νοοτροπία. Εξάλλου τα καταστήματα διασκέδασης εκεί κλείνουν νωρίς (το πολύ ως τις 23.00 μ.μ.), οπότε τα βλαστάρια τους δεν το ξενυχτάνε και έχουν το κουράγιο να ασχοληθούν και να γεμίσουν τη μέρα τους ή τη ζωή τους με διαφορετικούς τρόπους.

Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και η κτηνοτροφία στην περιοχή των Τάτρα (εκτροφή προβάτων, χοίρων, βοοειδών, αλόγων κτλ). Και καθώς το κρύο είναι πολύ το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου και τα πρόβατα αφθονούν, μάθαμε πως υπάρχει η παράδοση, όταν γεννιέται ένα παιδί να του χαρίζουν μια προβιά, εννοείται σήμερα επεξεργασμένη, ένα μικρό γουνάκι για να το κρατάει ζεστό. Στα τουριστικά καταστήματα πουλάνε τέτοιες προβιές, όπως και άλλα προϊόντα από μαλλί προβάτου, μάλλινα κεντημένα παπουτσάκια, πολύ όμορφες εσάρπες, και σκουφάκια (κάπως ακριβά) κ.α όμορφα σουβενίρ, αν έχεις λεφτά για ξόδεμα. Αφθονούν επίσης τα ξυλόγλυπτα αντικείμενα κάθε είδους (διακοσμητικά, κολιέ και βραχιόλια, χρηστικά), πολύ πολύ όμορφα για όλα τα βαλάντια.


Βλέπω κάποια βίντεο για τα όρη Τάτρα είτε από την πλευρά της Σλοβακίας είτε από την πλευρά της Πολωνίας στην περιοχή Ζακοπάνε και πολύ θα ήθελα να επισκεφτώ την περιοχή ως περιπατήτρια. Μάλιστα κάποιοι ορειβατικοί σύλλογοι από Ελλάδα (π.χ. αυτός των Τρικάλων) έχουν πραγματοποιήσει ορειβασίες στα Τάτρα. Πού ξέρεις μπορεί και της Κοζάνης! Όχι ότι εμείς δεν έχουμε το ίδιο όμορφα βουνά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου