Translate

22 Νοεμβρίου 2015

Είναι διασκέδαση;


Συχνά ασκείται σκληρή ή και άδικη κριτική σε ανθρώπους και θέματα, των οποίων δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Ιδιαίτερα όταν η άποψη μας στηρίζεται μόνον στην εικόνα ή σ' αυτό που ο καθένας από μας βλέπει πίσω απ' αυτήν με βάση την κοσμοθεωρία του. 

Στις εικόνες  τοπικού ειδησεογραφικού site ( http://kozanimedia.gr/?p=248348#.VlFZFHbhDix ), τα δικά μου μάτια βλέπουν ότι παρά την αποσύνθεση που ως χώρα βιώνουμε, παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος μας, που οφείλονται και στη λανθασμένη νοοτροπία μας, ε, αυτή με τίποτα δεν την αλλάζουμε! 

Δύσκολο βέβαια από τον καταναλωτικό καπιταλισμό, το εύκολο, το ρηχό, το (α)ποιοτικό να περάσεις στο ποιοτικό (που οπωσδήποτε υπάρχουν όρια που το καθορίζουν)! Δύσκολο να αποβάλεις τη νοοτροπία της μάζας που καθιστά το άτομο ανίσχυρο να προβάλει έστω και την ελάχιστη αντίσταση συνειδησιακά και πρακτικά. Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία το μπάτσελορ κρίνεται απαραίτητο, ο τυποποιημένος τρόπος διασκέδασης αντικαθιστά τον ουσιαστικό και η  αντίσταση φαντάζει αδύνατη!

Έχω περάσει τα πρώτα -ήντα (σημαντικός παράγοντας κι αυτός) κι αυτές οι εικόνες με λυπούν και με απογοητεύουν. Δεν θα πω ότι ελπίζω στην αυτοσυνειδησία και στον αυτοέλεγχο, γιατί δεν τα βλέπω γύρω μου, δεν γνωρίζω καν αν σε επίπεδο οικογένειας μπορούν να γίνουν τέτοιες συζητήσεις (και το δικό μου παιδί δύσκολα θα με άκουγε, τουλάχιστον στην παρατεταμένη εφηβεία της εποχής μας) και να τεθούν ανάλογοι προβληματισμοί, γιατί μάθαμε τα παιδιά μας να αποζητούν τον υλικό και μόνον ευδαιμονισμό δια του παραδείγματος μας! Ωστόσο άλλος δρόμος δεν υπάρχει! Προϋπόθεση για μικρή έστω καλυτέρευση της ζωής μας είναι η απαξίωση και εγκατάλειψη όσων δεν μας βελτιώνουν.

Απορία: Αν δεν είναι διαφήμιση, γιατί ένα ειδησεογραφικό σάιτ δημοσιοποιεί και προβάλλει αυτόν τον τρόπο και πρότυπα ζωής και διασκέδασης;

3 σχόλια:

  1. Και το επίσης δυσάρεστο είναι ότι αυτή η "είδηση" θα έχει τις πιο πολλές προβολές και κλικς από όλες τις άλλες στο εν λόγω ειδησιογραφικό site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα προφανώς και είναι διαφήμιση. Ο καθένας διαφημίζει ότι θέλει να διαφημίσει: το μαγαζί τον κόσμο του, οι μουσικοί και οι τραγουδιάρες το πολιτιστικό τους προϊόν, τα ξέκωλα το νύχι, το μαλλί και το πόσο ποθητές γυναίκες είναι και γενικά ο κόσμος το πόσο "καλά" περνάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνούμε. Έτσι είναι, όπως τα λέτε! Να με συγχωρείτε για την μεγάλη καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά επειδή δεν έχω συνήθως σχολιασμούς στο ιστολόγιο μου, δεν ελέγχω συχνά τα σχόλια που βρίσκονται σε αναμονή εποπτείας. Θα φροντίσω να είμαι πιο προσεκτική σ' αυτό. Ευχαριστώ για το σχολιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή