Translate

09 Μαΐου 2015

9 Μαΐου 1945, η μεγάλη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, επέτειος της άνευ όρων συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας, στις 9 Μαΐου 1945, όταν κάμφθηκε και η τελευταία αντίσταση των ναζί και ο Κόκκινος Στρατός κυριάρχησε πλήρως στο κατειλημμένο Βερολίνο.

Σήμερα τιμούμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάλεψαν είτε με το όπλο στο χέρι είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, για τη συντριβή του φασιστικού τέρατος, αυτούς κι αυτές που έδωσαν τη ζωή τους για την αντιφασιστική νίκη, αυτούς κι αυτές που πλήρωσαν με τη ζωή τους, σε εκτελέσεις, σφαγές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη φασιστική επέλαση κατά της ανθρωπότητας. 
Σήμερα θυμόμαστε και ορκιζόμαστε να συνεχίσουμε τον αντιφασιστικό αγώνα, κρατώντας σταθερά ανοιχτά τα μέτωπα ενάντια σε ό,τι συνδέεται και τρέφει τον φασισμό:

- Ενάντια στον εθνικισμό και οποιαδήποτε αντίληψη υπεροχής ενός λαού απέναντι σε άλλους.
- Ενάντια σε όποια άρνηση του δικαιώματος των λαών στην εθνική τους ανεξαρτησία.
- Ενάντια σε όποια τάση αμφισβήτησης, περιορισμού και κατάργησης των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
- Ενάντια στον ρατσισμό, σε όποια διάκριση και ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους και της εθνικής τους ταυτότητας.
- Ενάντια σε όποια μορφή κοινωνικού ρατσισμού, σε βάρος ανθρώπων εξαιτίας της σωματικής τους κατάστασης, της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, της αδυναμίας πρόσβασης στον κοινωνικό πλούτο ή τη γνώση κ.λπ.
- Ενάντια στον σεξισμό, την όποια αντίληψη υπεροχής του κυρίαρχου φύλου και της κυρίαρχα αποδεκτής σεξουαλικής συμπεριφοράς.(Κείμενο του Γιώργου Αλεξάτου)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου